Monday 14 July 2014

Penggunaan Enzim dalam Kehidupan Seharian


Enzim ialah sejenis protein yang bertindak sebagai mangkin organik yang dapat mengawal atur serta mempercepatkan tindak balas biokimia dalam sel. 
  1. Amilase terdapat dalam detergen unutk menyingkirkan kotoran seperti coklat, kari dan telur yang terkena pada pakaian. Amilase juga ditambah dalam proses pencairan kanji sebelum penambahan malt dalam industri alkohol. 
  2. Protease  digunakan untuk melembutkan daging dan menanggalkan kulit ikan dalam industri pengetinan ikan. 
  3. Selulase dapat melembutkan sayur-sayuran yang tinggi kandungan serabutnya. Misalnya,  selulase boleh mengeluarkan kulit daripada bijirin seperti gandum. Selain itu, selulase juga digunakan untuk mengasingkan agar-agar daripada rumpai laut dengan menguraikan dinding sel daun rumpai dan membebaskan agar-agar yang terkandung dalamnya. 
  4. Papain merupakan enzim yang diperoleh daripada betik untuk melembutkan daging.
  5. Zimase dihasilkan oleh yis untuk memecahkan gula kepada etanol.
  6. Renin pula digunakan untuk mendadihkan susu.
  7. Lipase berfungsi untuk mengurangkan lemak dalam makanan seperti dagng dan bertindak balas terhadap lemak susu dalam penyediaan keju. 

2 comments: